Terug naar Nieuws

Connecting the Industrial Internet of Things

zaterdag 25 mei 2019

In deze tweede blog over the Industrial Internet of Things hebben we het over connectiviteit. Zonder connectiviteit zou ons ‘ding’ geen internet hebben en zouden we slechts spreken over the Industrial Things. In deze blog kijken we naar de mogelijkheden om ons ‘ding’ te verbinden. Wat zijn onze opties en waar moeten we rekening mee houden?

In deze tweede blog over the Industrial Internet of Things hebben we het over connectiviteit. Zonder connectiviteit zou ons ‘ding’ geen internet hebben en zouden we slechts spreken over the Industrial Things. In deze blog kijken we naar de mogelijkheden om ons ‘ding’ te verbinden. Wat zijn onze opties en waar moeten we rekening mee houden? 

Om te beginnen heeft ons apparaat een connectie nodig met het internet. In veel plaatjes over IoT, zoals hiernaast, worden meerdere apparaten via een wirwar van verbindingen met elkaar verbonden. Dit creëert een ogenschijnlijke complexiteit die er in werkelijkheid voor de meeste gebruikers niet of nauwelijks is.

Infrastructuur
Hoe zit het dan met die ogenschijnlijke complexiteit? Het is te vergelijken met onze weginfrastructuur waarbij elk apparaat een locatie met adres is. Wanneer je een (data) pakketje verstuurt van je huis naar je werk zijn er meerdere routes die de pakketdienst kan nemen. Afhankelijk van hoe druk het is en hoe hard hij overal mag rijden kiest de pakketdienst de meest optimale route. Ze doen dit eventueel via één of meerdere distributiecentra.


Is dit complex? Als je zelf de wegen moet aanleggen en onderhouden en als je zelf de pakketdienst bent en de route moet bepalen dan wordt het complex. Gelukkig is dat niet het geval en net als in onze vergelijking met de weginfrastructuur is dit ook bij het internet het geval. Je Internet Service Provider en eventueel de netwerkbeheerder regelen de infrastructuur. Het enige wat je apparaat moet kunnen is een aansluiting hierop krijgen en het adres weten waarmee hij moet communiceren.

Aansluiten
IT zorgt er dus voor dat de infrastructuur ende applicatie netjes gescheiden zijn waardoor wij ons op de applicatie kunnen richten. We moeten wel kijken hoe we onze apparaten op de infrastructuur gaan aansluiten. Dit kan zowel bedraad als draadloos. Bedraad is simpel gezegd betrouwbaarder en sneller. Indien beschikbaar zal het lonen om hiervoor te kiezen. Echter, wanneer mobiliteit een rol speelt dan is draadloos een goede optie. Afhankelijk van de omgeving, afstand en het aantal aan te sluiten apparaten kan een draadloze infrastructuur sneller en goedkoper zijn in de aanleg dan bedraad.

Draadloos
Wanneer we kiezen voor draadloze communicatie zijn er veel opties. Daarom is het van belang om eerst de eisen van de applicatie goed in kaart te brengen. Denk hierbij aan afstand, hoeveelheid dataoverdracht en snelheid, energieverbruik, dekking en betrouwbaarheid. Veel mensen hebben bij IoT de associatie met kleine draadloze sensoren en apparaten die gevoed worden door een batterij. Bij dit soort toepassingen is een laag energieverbruik erg belangrijk en is de hoeveelheid data die verstuurd moet worden beperkt. De snelheid en hoeveelheid van de dataoverdracht, net als de afstand die overbrugd moet worden, zijn namelijk van invloed op het energieverbruik.

Beschikbaarheid
Eén aspect dat nog niet aan bod is geweest, is de beschikbaarheid. Eerder hebben we de scheiding gemaakt tussen infrastructuur en applicatie. Het is dan wel van belang dat de infrastructuur aanwezig is. Het kan dus zijn dat je als applicatieontwikkelaar ook moet nadenken over de last-mile. Een mooi voorbeeld hierin zijn de Philips Hue lampen. Deze lampen gebruiken Zigbee voor de draadloze communicatie. Omdat Zigbee in de meeste huizen niet beschikbaar is verkoopt Philips er een Hue Bridge bij. Deze Bridge wordt aan de ene kant op het netwerk (dus het internet) aangesloten en aan de andere kant zet het een draadloze infrastructuur op om via Zigbee met de lampen te communiceren.


Mocht je je als ontwikkelaar hier niet om willen bekommeren dan heb je de optie om een openbaar draadloos netwerk te nemen zoals het GSM netwerk, LoRa of NB-IoT. Deze laatste opties zijn nog erg nieuw en in Nederland bieden slechts enkele providers een zo goed als landelijk dekkend netwerk, maar in andere landen kan dit een probleem vormen. Er is wel een aantal aspecten om rekening mee te houden als je gebruik maakt van een openbaar netwerk. Zo zijn er kosten verbonden aan het gebruik hiervan en is er niet altijd een wereldwijde dekking. En hoewel beveiliging altijd belangrijk is, vraagt het bij een openbaar netwerk wat extra aandacht. Zeker bij draadloos omdat al je gegevens vrij door de lucht reizen en door iedereen zijn op te vangen.

We zijn nu weer heel veel informatie rijker, dus welke communicatie moet ik gebruiken voor mijn IIoT oplossing? Het saaie antwoord is dat dit per applicatie verschilt, maar wanneer het mogelijk is ga dan voor een optie die bedraad is.

Isotron heeft een breed productportfolio voor de implementatie van IIoT binnen uw organisatie. Vanuit onze kennis op het gebied van industriële automatiseringen denken onze medewerkers graag met u mee om uw IIoT oplossing praktische invulling te geven met de juiste producten. Op deze manier helpen wij u om uw IIoT oplossing werkelijkheid te laten worden.