Nieuwe calorimetrische luchtstromingsmonitor INT ®511 van Kriwan

De luchtstroomsnelheid is een belangrijke parameter in ventilatiesystemen en moet worden geregistreerd door sensoren die geschikt zijn voor de specifieke toepassing. Deze omvatten het detecteren van filterverontreiniging, het activeren van verwarming bij een minimale luchtstroom op elektrische luchtverwarmingen en de regeling van ventilatoren. Differentiaaldruksensoren of calorimetrische luchtstromingsensoren worden meestal gebruikt om de luchtstroomsnelheid in HVAC- & HVACR-systemen vast te meten.

Ontwerpeisen

De eisen van de applicaties verschillen vaak van elkaar. Bij het regelen van ventilatoren is bijvoorbeeld vaak een zeer snelle sensor nodig om snel op storingen te reageren. Voor filtermonitoring daarentegen is een trager systeem meestal voldoende, omdat de filters slechts zeer langzaam verstoppen. Filterbewaking moet echter een bijzonder grote waarde hechten aan de vervuilingveiligheid en goede reinigingseigenschappen van de sensoren.

De natuurkundige wetten van verschillende meetmethoden voorkomen echter vaak dat aan alle vereisten wordt voldaan met één en dezelfde sensor. In een calorimetrische stromingssensor is de eis van een zeer snelle sensor bijvoorbeeld in tegenspraak met de eis van een mechanisch zeer stabiele en robuuste sensor. De reactietijd is afhankelijk van de verwarmde massa. Hoe groter de massa, hoe langzamer de sensor. De mechanische stabiliteit is echter ook afhankelijk van de massa. Hoe groter de massa, hoe stabieler de sensor. Deze en andere feiten zijn meegenomen in de ontwerpcriteria van een nieuwe calorimetrische luchtstromingmonitor van Kriwan.

De INT®511

De eisen aan de nieuwe sensor moesten zorgen voor een industrieel, strak en mediaresistent ontwerp, en de sensor moet nog steeds zo snel mogelijk zijn. Hij moet universeel toepasbaar zijn en eenvoudig te monteren. Het doel was daarom om de geometrie zodanig te ontwerpen dat ondanks lage massa een hoge mechanische stabiliteit wordt bereikt en de materialen zo worden gekozen dat de laagst mogelijke warmtecapaciteit aanwezig is.

Met de INT®511 heeft Kriwan een betrouwbare, robuuste, richtingonafhankelijke, besmettingsbestendige, sterke en snelle sensor met een lage massa gerealiseerd die voldoet aan de huidige technologische eisen en wensen.

Functionele beschrijving

De KRIWAN- luchtstromingmonitor INT®511 bewaakt de luchtstroomsnelheden om te schakelen bij een instelbare luchtstroomlimiet. Hij is volledig temperatuur gecompenseerd en daardoor in alle omstandigheden inzetbaar. Overige kenmerken zijn:

 • Compacte bewakingsapparatuur
 • Omnidirectionele meting
 • Eenvoudige installatie
 • Instelbare inbouwdiepte
 • Aansluiting door push-in veerklemmen
 • Instelling individuele grenswaarde
 • Vergelijking van de gemeten waarde met de grenswaarde
 • Geïntegreerde temperatuurcompensatie
 • Instelbare geïntegreerde start overgangstijd
 • Uitgangsrelais (wisselcontact) met tijdelijke NO-contactonderdrukking
 • Tweekleurige statusled voor verschillende bedrijfstoestanden
 • Eenvoudige reiniging door gesloten sensorkop

Met behulp van de ingebouwde potentiometer kan het schakelpunt lineair worden geselecteerd binnen het bewakingsbereik. De INT®511 heeft een inschakelvertraging. Het relaiscontact schakelt bij een spanningsreset pas na 1 seconde in. De operationele statussen worden aangegeven door een tweekleurige statusled. Als er geen voedingsspanning aanwezig is, zijn alle relaiscontacten geopend.

Deze luchtstromingmonitor kan worden toegepast bij luchtstroombewaking in onder andere de bouwtechnologie, bijvoorbeeld voor de controle van filters, ventilatoren, luchttoevoer en afvoer, elektrische kachels, uitlaatkanalen van kantinekeukens en regulerende kleppen.

Wilt u meer meer informatie? Bekijk de datasheet of neem contact op via kriwan@isotron.eu.

Nieuws

Rail Line versterkt met Profinet-technologie

Isotron heeft het populaire Rail Line-systeem van PMA uitgebreid met een Profinet-buskoppelmodule. Hiermee onderscheidt Rail Line zich van...

Lees meer

Nieuwe 12 Megapixel smartcamera en 2k-...

Cognex, marktleider op het gebied van machine vision en industriële barcodelezing, heeft deze maand de introductie van de In-Sight® 9000 reeks...

Lees meer

Unitronics nieuws november 2018

 ‘Built-in’ 7-inch Na de succesvolle lancering van de Built-in UniStream 5”, volgt nu de introductie van een 7” uitvoering welke leverbaar...

Lees meer

Mayser USi: Ultrasoon sensor voor...

De geavanceerde ultrasone USi-sensoren van Mayser detecteren mensen en voorwerpen door middel van contactloze technologie. De inzet van de USi zorgt...

Lees meer

Een start met het Industrial Internet of...

In deze serie blogs gaan we proberen de wereld van the Industrial Internet of Things te doorgronden, oftewel IIoT. Twee veel voorkomende vragen over...

Lees meer