Terug naar Nieuws

Pro-face HMI: waarom standaardisatie loont!

maandag 16 april 2018

Pro-face HMI: waarom standaardisatie loont!

Pro-face HMI: waarom standaardisatie loont!

Internationaal opererende machinebouwers krijgen regelmatig te maken met voorschriften van de eindklant omtrent het merk PLC dat toegepast dient te worden. Uit automatisme wordt dan ook vaak gekozen voor een HMI (Human Machine Interface) van hetzelfde merk. Maar is dat wel verstandig?

Veel bedrijven kampen met capaciteitsproblemen op de softwareafdeling en het vinden van nieuwe mensen blijkt erg moeilijk. Hierdoor ontstaat de noodzaak om de beschikbare capaciteit zo effectief mogelijk in te zetten. Het ontwikkelen van de machinebesturing voor verschillende PLC merken trekt een behoorlijke wissel op deze capaciteit. Door te standaardiseren op de HMI hoeft de applicatie slechts eenmaal ontwikkeld te worden, waardoor aanzienlijke besparingen op doorlooptijd en programmeeruren mogelijk is.

Zowel gepersonaliseerde fronts als ‘rear-mount’ oplossingen zijn beschikbaar om de integratie van uw eigen machinestijl mogelijk te maken.

Strategie van Pro-face
Bij de meeste grote PLC fabrikanten wordt de PLC centraal geplaatst en wordt vanuit daar de communicatie met andere apparaten, zoals robots, frequentie- en temperatuurregelaars geregeld. Bij Pro-face is gekozen voor een open structuur waarbij de HMI centraal geplaatst wordt in de toepassing. De HMI’s van Pro-face hebben meerdere communicatie interfaces en kunnen met vier (4) verschillende drivers tegelijkertijd communiceren, waardoor de PLC configuratie geoptimaliseerd kan worden om kosten te besparen.

Projecten probleemloos omzetten
Wanneer de HMI applicatie gemaakt is m.b.v. de innovatieve en intuïtieve software kan deze universeel worden toegepast. Het schakelen tussen (PLC) drivers is een kwestie van een paar muisklikken en het gehele proces wordt ondersteund doordat symbolen en PLC-adressen van bijv. Siemens (TIA Portal), Beckhoff, Omron, Rockwell, CODESYS etc. eenvoudig geïmporteerd kunnen worden.

Essentie van HMI 4.0
De laatste jaren is de hoeveelheid data die beschikbaar is op machineniveau enorm toegenomen. Daardoor wordt de gebruikersinterface steeds belangrijker en kan zelfs gekoppeld worden aan de productie-efficiëntie. De nieuwe software (BLUE) van Pro-face biedt alle mogelijkheden om (machine)data op een snelle, eenvoudige en overzichtelijke manier te presenteren aan de operator. Door gebruik te maken van moderne touch technieken als swipe, zoom, pinch etc. kan een operator heel eenvoudig inzoomen op een onderdeel van het proces en de betreffende parameters en/of (alarm)meldingen bekijken. Voor het snel opzetten van een intuïtieve interface heeft Pro-face standaard lay-outs en sjablonen die gebruikt kunnen worden.

Kenmerken

  • Universeel toepasbaar door 800 device en 12 robot drivers
  • Gelijktijdige communicatie met 4 drivers
  • Probleemloos schakelen tussen merken PLC
  • Eenvoudig importeren van symbolen en PLC-adressen
  • Ladder en D-script mogelijkheid in de HMI
  • Snelle respons van het scherm en afhandeling van het programma
  • Modulair hardware concept
  • Breed portfolio aan 4:3 en 16:9 beeldschermformaten

Een van de nieuwste hardware ontwikkelingen zijn de nieuwe Pro-face XL displays uit de SP5000-serie. Meer informatie hierover vindt u hier.