Terug naar Nieuws

Whitepaper Edge Gateway in IIoT

woensdag 24 januari 2018

Whitepaper Edge Gateway in IIoT

Inzet van Edge Gateway in IIoT-applicatie verbetert bedrijfsresultaat

Steeds meer bedrijven zien de voordelen van Industrial Internet of Things (IIoT). Een toenemend aantal IIoT-applicaties draagt ook bij aan de inzet van Edge Gateways. Maar wat is een Edge Gateway nu eigenlijk en waar worden deze toegepast?

Traditioneel gezien zijn het bedrijfsnetwerk (IT) en de fabrieksautomatisering, ook wel Operational Technology (OT) genoemd, strikt gescheiden van elkaar. Echter, door de opkomst van IIoT zien we dat grensgebieden tussen IT en OT vervagen en dat deze twee werelden steeds vaker in elkaar overlopen of zelfs één geheel vormen. Juist in dit gebied, waar IT en OT met elkaar verbonden worden, vindt de Edge Gateway zijn toepassing.

Gestelde eisen          
Industriële machines en -systemen zijn soms al jaren in gebruik en vertegenwoordigen een aanzienlijke investering. Veel van dit soort systemen missen echter moderne verbindingsmogelijkheden, veelal Ethernet- of webgebaseerde technologieën zoals HTML5, die vereist zijn voor IIoT-toepassingen. Een Edge Gateway in de vorm van een ultrakleine industriële PC biedt hier dan de uitkomst. Voor succesvolle integratie worden uiteraard eisen gesteld aan een Edge Gateway. Om te beginnen moeten ze verschillende interfaces en protocollen ondersteunen om communicatie met een verscheidenheid aan PLC’s en andere apparatuur mogelijk te maken. Hetzelfde geldt voor de communicatie naar cloudplatformen zoals Microsoft Azure.

Een ander vereiste is de compactheid, omdat de hoeveelheid beschikbare ruimte bij bestaande installaties beperkt kan zijn. Tevens dienen de systemen, vanwege toepassing in industriële omgevingen, bestand te zijn tegen voeding- en temperatuurschommelingen, trillingen, stof en dergelijke. Voor gegevensacquisitie en protocolconversie hoeft de gateway niet over een krachtige processor met bijbehorende rekencapaciteit te beschikken. De (Big)data-analyse van verschillende
gateways vindt meestal plaats op een ander, veelal krachtiger, platform.

Specifiek voor industriële omgeving         
De fanless Edge Gateways uit het gamma van Advantech zijn ontworpen voor industriële omgevingen. De aansluitingen op het main board zijn allemaal gesoldeerd waardoor er nauwelijks tot geen interne bekabeling aanwezig is. Daarnaast zorgt de aanwezige aarding ervoor dat de unit beschermd is tegen spanningspieken en transiënten. Dit alles, in combinatie met het toepassen van hoogwaardige componenten, verzekert een lange ‘Mean Time Between Failure’ (MTBF), betrouwbare signaaloverdracht en een hoge schok- en tril­bestendigheid.

De systemen hebben standaard diverse communicatiemogelijkheden en kunnen daarnaast eenvoudig uitgebreid worden met behulp van het iDoor uitbreidingsconcept van Advantech. Hierdoor is connectie met bestaande installatie eenvoudig te realiseren is.

Als u ook data wil gaan verzamelen en analyseren om de efficiëntie van uw machine(park) te verbeteren, dan denken wij graag met u mee. Wij informeren u graag over de verschillende mogelijkheden die wij bieden.

Bekijk de productsheet van de UNO-2271G.